sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Parkkiset tien päällä - osa 3 - Australia-trilogian päätösjakso

Kaikenlaista mielenkiintoista on taas tullut nähtyä ja koettua auton ikkunoiden läpi ja vähän ikkunoiden ulkopuolellakin. On ollut sadetta ja paistetta, rantaa ja vuoristoa ja kaupunkia ja maaseutua.

Viimeksi taisin jäädä siihen kun vietimme yön Coffs Harbourissa. Kerrankin majoituspaikka olisi ollut napakymppi, mutta valitettavasti matkan piti jatkua.

Port Macquarie ja North Haven

Mietteliäs matkamies Port Macquarien rannalla
Jonkin matkaa etelään Coffsista oli miellyttävä ja rento satamakaupunki Port Macquarie. Seuraava majoituspaikka oli varattuna Portin eteläpuolelta North Havenin pikkukylästä, joten tämä Port Macquarie sattui sopivasti matkan varrelle. Mielestäni tämä oli jonkin verran miellyttävämpi kuin Coffs Harbour, sillä täällä satama ja ranta ovat yhtä kaupungin keskustan kanssa, kun taas Coffsissa satama-alue oli automatkan päässä.

Port Macquarie oli näköjään suosittu myös pelikaanien keskuudessa, sillä ne köpöttelivät rannalla ihan ihmisten joukossa ja tulivat kerjuulle heti kun joku rupesi availemaan fish&ships-kääröjään!
Pelikaanien valtakuntaa



Lonely Planet-matkaoppaan innoittamana päätimme etsiä Portista (näin tuttavallisesti kutsuttuna :)) Koala-sairaalan, jonka löysimmekin ja pääsimme ilmaiselle ja opastetulle kierrokselle vapaaehtoistyöntekijän kanssa. Kertakaikkisen ihania otuksia nuo koalat! Sairaala oli ulkoilma-alue ja jotkut ei niin sairaat koalat saivat kiipeillä vapaasti puissa ja syödä eukalyptus-puiden lehtiä sydämmensä kyllyydestä. Meidän kierroksen aikana koaloille annettiin lääkkeitä ja muuta hoitoa. Jotkut olivat olleet sairaalassa jo vuosia, jotkut olivat taas vain pikaisesti käymässä. Tällä alueella liikkuu paljon koala-karhuja ihmisten ilmoilla ja niitä jää autojen alle aika usein.


Tämänhetkiset potilaat oli listattuna tauluun


Lääkintäaika


Istuskelevat n. 20 tuntia päivässä oksanhaaroissa ja nukkuvat

Sokea Barbara-koala

Jokin muukin otus oli hyvin naamioituneena liikenteessä!
Yöksi menimme siis erittäin rauhalliseen North Havenin kylään, jossa ehdittiin grillailemaan ja samalla ihailemaan levollista järvenrantamaisemaa auringon laskiessa. Pelikaaneista en saanut enää kuvaa napattua, mutta niitä oli ihan hirveän paljon juuri tässä majoituspaikan edustalla olevassa järvessä.


North Haven

Central Coast ja Ettalong Beach

Seuraavana päivänä matkaa jatkettiin taas vain hieman etelämmäksi. Koukkasimme Nelson Bay -nimisessä kaupungissa lounaalla ja pysähdyimme ihmettelemään viereisen Anna Bayn hiekkadyyni-ihmettä. 35km yhtämittaista hiekkadyyniä ihan arabiatyyliin kesken tavallisen maantiepätkän.

Anna Bayn hiekkadyynit jatkuvat ja jatkuvat ja jatkuvat...
Liepeille sattui myös Newcastle, jonne siirryimme hiekkadyynien saattelemana Anna Baysta suoraan vähemmän upeaa teollisuusaluereittiä. Itse kaupungissa ei ollut mitään sen kiinnostavampaa meille, joten pysähdyimme hetkeksi ihmettelemään minne seuraavaksi yöksi menisimme.


Kartalta löytyi New South Walesin Central Coast, jonka alueella on vieri vieressä piskuisia rantakyliä heti Newcastlen alapuolella - vain tunnin päässä Sydneystä. Ettalong Beach ja Ettalong Beach Resort oli meidän seuraavan yön ihmeellinen yöpaikka. Hotelli oli ehkä kummallisin tähän saakka, sillä se sijaitsi kylän markkina-tai kauppa-alueen sisällä, mutta kuitenkin osittain ulkona. Meillä oli sviitissä useita parvekkeita, jotka johtivat katetulle tori-alueelle. Muuten Ettalong oli kyllä kertakaikkisen kuollut kylä. Selvästi kylässä oli paljon loma-asuntoja, jotka varmaan täyttyvät sydneyläisistä viikonloppuisin.


Ettalongin rannalla tuntui ihan kuin Saimaalla olisi!

Ettalong Beach Resort
Blue Mountains ja Katoomba
Taas alkoivat sateet, jotka pitivät ainakin meikäläisen hereillä myös merkillisessä Ettalongissa. Koko päivän kestäneessä kaatosateessa ajettiin noin 20 km Sydneyn länsipuolelta kohti Blue Mountainsin luonnonpuistoaluetta ja Katoomban kaupunkia, joka on Blue Mountainsin keskus. 

Blue Mountainsille tultiin ihailemaan upeaa, sinertävää vuoristoa ja kanjonia, joka avautuu Katoomban kaupungin Echo point-katselupisteeltä. Kanjonissa on myös eroosion muodostamat kolme kivimöhkälettä, joille on vanhan aboriginaalien tarinan mukaan annettu nimeksi Three Sisters. Kolmeen sisarukseen liittyy traaginen tarina ja paikka on edelleen tärkeä alkuperäisväestölle.

Meidän epäonni jatkui kuitenkin sateiden kanssa ja sumu ja sade oli vallannut koko kanjonialueen sen verran voimakkaasti, että sisarukset jäivät pahasti piiloon. Lähimmältä katselupaikalta saatiin kuitenkin yhdestä siskosta tuntumaa.
Three Sisters, Meehni 922m

Eroosien muovaamia kallioita kävelyreitillä
Katoomba itsessään oli ihan viehättävä vuoristokylä yli kilometrin korkeudessa merenpinnasta. Päivälämpötila ei ollut kuin 14 astetta. Sandaaleissa rupesi jo vähän varpaita viluttamaan. Hotellihuoneessa oli kovasti käyttöä työkaverin kutomille lämpimille villasukille :) Katoombassa oltiin myös yötä ja seuraava aamu näytti onneksi vähän edellistä paremmalta ja päästiin näkemään kanjonin toiselle suunnalle jo vähän paremmin.


Blue Mountains




Sydney

Jos vielä joku jaksoi tänne asti lukea, niin kiitokset siitä :)
Sydney oli siis määränpäämme autoretkellä ja tänne piti palauttaa myös Hertziltä vuokrattu Toyota. Matkaopaskirjan peloitteluista huolimatta kiertelimme ennen auton palautusta vielä hieman Sydneyn ympäristössä ja kävimme tsekkaamassa kuuluisan Bondi Beachin. 

Kerta kiellon päälle: Bondi Beach, Sydney


Hengenpelastajia ei tarvittu

Liikennettä oli tuskin nimeksi ja muutenkin oli ihan selkeää ja kätevää liikkua Sydneyssä omalla autolla. En ollut tosin itse ratissa :) ja varmaan muitakin tapoja liikkua on, mutta ihan hienosti se meidän mielestä sujui. Auton palautuspaikkakin löydettiin leikiten ydinkeskustan Kings Crossilta. Ja ihan ajoissa vieläpä.

Aurinkokin paistoi, joten eikun kaupunkia kävellen tarpomaan ja nähtävyyksiä bongaamaan!

Sydneyn Hyde Park

Joulutunnelmaa

Joulukuusi The Rocksin -kaupunginosan tapaan

Sydneyn Circular Quay, upea tunnelma ja upeat nähtävyydet!





Kylläpäs me näytetään pieniltä...




Ilta pimenee

Että sellaista tarinaa tällä kertaa. Kukaan ei ole sairastellut, koulunkäynti sujuu hitaasti ja epävarmasti ja paikat vaihtuu joutuisaan. Terveisiä kaikille ja hyvää itsenäisyyspäivää!

8 kommenttia:

  1. Olipa taas mukavia kokemuksia. Ihanaa luettavaa! Hyvää itsenäisyyspäivää sinne toiselle puolelle maailmaa! :)

    VastaaPoista
  2. Hauskaa tarinaa! Kiitos vaan Tanja! Ja oikein hyvää itsenäisyyspäivää! Onko juhla-ateriaa tai jotakin muuta mukavaa kenties tiedossa =)?

    t: Cee

    VastaaPoista
  3. Aapolta on lähtenyt hammas! Iso poika jo... Joulupukki muistaa häntä totutulla tavalla... Kiitos taas tästä pläjäyksestä, katsottiin lasten kanssa kuvia jotka oli niin ihania! Paavo edelleen kateudesta vihreänä.

    VastaaPoista
  4. Talvisia terveisiä Vappulasta! Tosin Oulussa vielä talvisempaa; oltiin alkuviikko pohjoisessa ja loppuvko Vaasassa, tänään taas kotiuduttiin oman kodin rauhaan ;) Mukavaa oli taas lueskella teidän kuulumisia, ja ihania kuvia reissulta :)

    Huomenna itsenäisyyspäivän viettoa ja VAPAATA!!! Sitä odotellessa :) Oikein hyvää itsenäisyyspäivää sinne Ausseihin, ja terveiset koko porukalle!

    P.S. Laitapa mulle viestiä, että mistä/miten teidät parhaiten tavoittaisi sieltä maailmalta (siis osoite), olisi pakettia tulossa jouluksi... ;)

    VastaaPoista
  5. Meidän itsenäisyyspäivä menee varmaan vähän ohi, mutta lauletaan vaikka Oi maamme -laulua jossain vaiheessa takapenkkiläisten kanssa :)

    Aapo sitävastoin on ollut ilman etuhammasta jo pari vuotta, kun se jouduttiin tapaturman seuraksena poistamaan. Alahampaista on vasta yksi lähtenyt ihan "vanhuuden" aiheuttamana.

    Terkut!

    VastaaPoista
  6. No niinhän se olikin aapon hampaan laita! Ei olekaan siis muita hampaita irtoillut vielä. Eipä ole Sannillakaan. Hyvää Itsenäisyyspäivää sinne kauas!

    VastaaPoista
  7. Olipa hauska lukea tätä tarinaa ja katsella kuvia! Sykähdytti nuo Sydneyn muutaman vuoden takaa tutut maisemat. Siellä vietetään myös joulu tänä vuonna.
    Hyvää itsenäisyyspäivää!

    VastaaPoista
  8. Teille tulee Erika varmasti ihana joulu Sydneyssä. Kaupunki yllätti kyllä erittäin positiivisella tavalla. Me vietämme joulun piskuisessa Wellingtonissa. Hyvä siitäkin varmasti tulee, kun on omat rakkaat ympärillä :) Mukavaa ja turvallista reissun jatkoa teillekin!

    VastaaPoista